Palma Apartment - View of the living room and dining room

Palma Apartment

Lisbon, Portugal

Located in Lisbon, the Palma Apartment’s main objective was the total restructuring of the existing space to create a new proposal for a living space that was more fluid and more adequate to our clients’ lifestyle. The existing apartment was based on a common typology of the 80’s, where the spatial arrangement was based on partitioning the space. The original entrance opened into an entrance hall, this hall was followed by separate distribution areas, for social, intimate and service. From this central distribution space, the various domestic activities were divided separately.

Palma Apartment - View of the living room
Palma Apartment - View of the entrance hall
Palma Apartment - View of the entrance hall
Palma Apartment - View of the entrance hall

The proposal involves the fusion of some of these different areas in order to create a new domestic experience that is natural, more spontaneous and less formal. A large social central space was created where everything happens. With this principle, the house was opened from one end to the other in a large space that joins the service space with the social space and the entrance area of the apartment.

Palma Apartment - Previous layout plan
Palma Apartment - New layout plan

In contrast to this spatial openness is a dynamic set of sliding doors that are hidden and, when closed, adjust the public and private domains of activities according to the clients’ needs. Through the existence of these sliding walls, support is provided to the usual daily household changes in the experiences of the contemporary user.

Palma Apartment - Sliding door scheme
Palma Apartment - View of the dining room and kitchen Palma Apartment - View of the dining room and kitchen

To reinforce the existence of the large common space, the fireplace is placed strategically as a unifying core of the living space, visually perceptible throughout its entirety.

Palma Apartment - View of the fireplace
Palma Apartment - View of the bedroom
Palma Apartment - View of the bedroom
Palma Apartment - View of the bedroom closet

The entire area of the bedrooms has a relatively conventional segmentation that protects domestic intimacy from the rest of its inhabitants.

Palma Apartment - View of the master suite bathroom
Palma Apartment - View of the kitchen

The proposed Palma Apartment conveys experiential spatial fluidity and spontaneity that are important for the inhabitant of today. Thus, domestic activities merge with leisurely living in a continuous form exempt of social ties.

Client

Private

Status

Built

Project date

2010-2011

Construction date

2011

Construction area

180 m2

T Clinic - Glazed ceramic tile wall detail

NEXT PROJECT

Main Office

LISBON

info@pedrasilva.com

Trav. Corpo Santo 10, 1ºD
1200-131 Lisboa

+351 217 156 210
+351 916 892 144
+351 962 002 930

Registered Companies

BRIGHTON

brighton@pedrasilva.com

MAPUTO

maputo@pedrasilva.com

Jobs & Internships

Pedra Silva Arquitectos is always interested in hearing from talented individuals who can strengthen our team.

To apply, please send us your resume, references, portfolio and motivation letter to jobs@pedrasilva.com

Follow us