Fraunhofer Offices - View of reception

Fraunhofer Offices

Oporto, Portugal

Located in Oporto, the Fraunhofer offices occupy part of a building in the Science and Technology Park at the Oporto University (UPTEC). The space allotted to these offices consists of 1.660m2, divide along two floors. The Fraunhofer Portugal association is part of the German company Fraunhofer-Gesellschaft, Europe’s largest applied research institution. Although it is relatively little known to the public, Fraunhofer is responsible for such innovations as the MP3 audio format, and for significant advances in the field of workspace organization.

Fraunhofer Offices - Front view of reception

The project is based on the company’s philosophy of innovation, as well as its ample investigation into the matter of workspaces, through a simple, affirmative and dynamic message, and was selected through a private competition held by the institution itself.

Fraunhofer Offices - View of main circulation
Fraunhofer Offices - View of staff lounge and kitchen
Fraunhofer Offices - View of staff lounge and kitchen
Fraunhofer Offices - Floor plans

The main circulation is a structural element of the project, and is laid out along the large glazed façade. It from this longitudinal circulation that the various office spaces are accessed. These spaces, which differ in size and function, are defined by a single strong gesture that determines the functioning and image of the whole – a plane that rises, falls and undulates through the space, generating the different rooms and paths.

Fraunhofer Offices - View of open space office
Fraunhofer Offices - Detail view of partitions
Fraunhofer Offices - Detail view of partitions

This freestanding plane reinforces the different volumes and materializes itself as a ceiling, wall or pavement for the different offices and meeting rooms, granting them a certain spatial dynamic, visual continuity, movement and flow.

Fraunhofer Offices - View of meeting room
Fraunhofer Offices - View of meeting room
Fraunhofer Offices - View of silent room

Throughout the office, small independent rooms called silent rooms are introduced, serving as places of concentration, informal meeting rooms or simply for resting. These seek to promote the researchers’ creativity and well-being.

Fraunhofer Offices - View of administration office

The colours used throughout the different spaces, together with the graphic design, give the offices a relaxed and youthful environment, according to the company’s ideology.

Fraunhofer Offices - Detail view of graphic design elements
Fraunhofer Offices - Detail view of graphic design elements
Fraunhofer Offices - Exterior view of the building

Client

Fraunhofer Portugal

Status

Built

Project date

2011

Construction date

2011

Construction area

1.660 m2

Graphic design

Rita & Joana Coimbra

Awards

Winner of the 2016 Green GOOD DESIGN Award

Winner of the Archdaily Building of the Year 2011 Awards (Interiors category)

1st Place in closed competition

Clip Concept Store - Ceiling detail

NEXT PROJECT

Main Office

LISBON

info@pedrasilva.com

Trav. Corpo Santo 10, 1ºD
1200-131 Lisboa

+351 217 156 210
+351 916 892 144
+351 962 002 930

Registered Companies

BRIGHTON

brighton@pedrasilva.com

MAPUTO

maputo@pedrasilva.com

Jobs & Internships

Pedra Silva Arquitectos is always interested in hearing from talented individuals who can strengthen our team.

To apply, please send us your resume, references, portfolio and motivation letter to jobs@pedrasilva.com

Follow us