Courtyard House - Exterior view of the southern facade

Courtyard House

Lisbon, Portugal

Located in Lisbon, this proposal, currently under development, is the result of a private competition where the client requested a house built around the ideas of family life and connection to the outside. This single family home was designed for a couple and their 4 children, highlighting the importance of social spaces where they can share moments with family and friends and the need for adaptation to its users’ various stages of life.

Courtyard House - The garden and its relationship with the house
Courtyard House - volumetric concept scheme

The proposal is shaped by various concerns, chief among them the need to protect the house and its inhabitants from the overly direct visual connections with the neighbours to the east and west, while opening it to the more open and pleasant views to the north and south.

Courtyard House - Living room view towards central garden and southern horizon
Courtyard House - View from the garden into the dining room

The development of this inner courtyard results in more private and comfortable exterior spaces, and allows the interior spaces, namely the living room, dining area and kitchen, to maintain a close relationship to the outside without sacrificing privacy or intimacy. In order to balance the necessary constraints in the contact with its surroundings, the house turns itself inwards and seeks a more immediate relationship with its own exterior spaces. A central garden is designed, connected to both the house’s interior and its surroundings, and defines the interaction between the two.

The double height living room is highlighted by natural zenithal lighting. This space has a direct connection to the courtyard leading to a strong relationship between inside and outside.

Courtyard House - Double height living room
Courtyard House - Internal facade view from garden

The continuous plane that surrounds the house is essential to its character, functioning as a filter to the outside, allowing and framing important views while creating privacy and a feeling of safety for its interior. A pleasant view to the southern horizon is achieved, while controlling less advantageous connections to the immediate surroundings.

Courtyard House - Basement plan
Courtyard House - Ground floor plan
Courtyard House - First floor plan

The house is open and transparent in its social lower floor, making the most of its gardens and framed views. In the more intimate upper floor, the interruptions generated by the rooms’ balconies break up the volume along its northern façade, easing the integration with its surroundings.

Courtyard House - Entrance hall
Courtyard House - Rooms on upper floor and view onto courtyard

Client

Private

Status

In development

Project date

2016 - Present

Construction date

-

Construction area

575 m2

Awards

1st Place in closed competition

Care Implant Dentistry - View of the reception

NEXT PROJECT

Main Office

LISBON

info@pedrasilva.com

Trav. Corpo Santo 10, 1ºD
1200-131 Lisboa

+351 217 156 210
+351 916 892 144
+351 962 002 930

Registered Companies

BRIGHTON

brighton@pedrasilva.com

MAPUTO

maputo@pedrasilva.com

Jobs & Internships

Pedra Silva Arquitectos is always interested in hearing from talented individuals who can strengthen our team.

To apply, please send us your resume, references, portfolio and motivation letter to jobs@pedrasilva.com

Follow us