Care Implant Dentistry - View of the reception

Care Implant Dentistry

Sydney, Australia

With a 400m2 area, the Care Implant Dentistry clinic occupies the ground floor of a building located in one of Sydney’s most emblematic commercial streets. Two main objectives helped define the project’s concept: the need to symbolically separate two distinct areas, one dedicated to general practice and the other to surgical procedures, and the desire to conceal an existing pillar which interrupted the entrance area.

Care Implant Dentistry - View of the wood element and glass core

In order to create this separation in the entrance areas for both practices, a sculptural wooden element was introduced, working as filter between them. This element functionally defines the different spaces while preserving some visual continuity, ensuring the potential for a complete perception of the entire entrance area.

Care Implant Dentistry - View of the reception area
Care Implant Dentistry - View of the reception area
Care Implant Dentistry - View of the reception area and wooden element
Care Implant Dentistry - View of wooden element

Simultaneously, this structure composed of suspended wooden slats widens along its path in order to engulf the existing pillar, providing an answer to both initial objectives and becoming a defining element of the whole project.

Care Implant Dentistry - Plan and sections

The remaining spaces develop along a central hallway which connects all areas of the clinic – exam rooms, surgery rooms, client areas and technical areas. In the centre of the hallway, a transparent glass core allows natural light to permeate the space, while containing support areas which serve both sides of the clinic - general practice and surgery.

Care Implant Dentistry - View of the hallway and glass core

The main surgery room, where the most advanced oral medicine procedures are performed, is located in the far end of the clinic. A reference in national oral healthcare, the client, Dr Christopher Ho, requested that the space be designed so as to allow the surgical procedures to be observed by colleagues in the field, sharing knowledge and experience. Thus, an elevated observation room was introduced, along with a camera allowing the observing surgeons to watch the procedures up close on a large screen.

Care Implant Dentistry - View of the main surgery room
Care Implant Dentistry - View of the main surgery room

A program of this nature demands the creation of a functional, clean and neutral space, characteristics which the project seeks to make the most of, emphasizing the elements that typically define a healthcare environment and composing them in a way that creates a visually pleasant space.

Care Implant Dentistry - View of the glass core housing support areas
Care Implant Dentistry - Exterior view of the building

Client

Dr. Christopher Ho

Status

Built

Project date

2014

Construction date

2014

Construction area

402 m2

Awards

Nominated for the Archdaily Building of the Year Award 2016 (Healthcare Category)

Winner of the Master Builders Association Award (Construction Category)

Winner of the IIDA Asia Pacific Interior Design Award 2015 (Healthcare category)

Shortlisted for the INSIDE Festival of Interiors Award (Healthcare Category)

Brighton Implant Clinic - View of the reception and waiting area

NEXT PROJECT

Main Office

LISBON

info@pedrasilva.com

Trav. Corpo Santo 10, 1ºD
1200-131 Lisboa

+351 217 156 210
+351 916 892 144
+351 962 002 930

Registered Companies

BRIGHTON

brighton@pedrasilva.com

MAPUTO

maputo@pedrasilva.com

Jobs & Internships

Pedra Silva Arquitectos is always interested in hearing from talented individuals who can strengthen our team.

To apply, please send us your resume, references, portfolio and motivation letter to jobs@pedrasilva.com

Follow us