T Clinic Lisbon, Portugal

Client -
Location Lisbon, Portugal
Project 2011
Construction 2011
Construction Area 149m2
Photography João Morgado - Architectural Photography

Archdaily "Building of the Year" 2012 Award finalist (Healthcare category)

Why do healthcare spaces have to be cold spaces? This was the question that underlined our proposal. Although one might consider the treatment areas to be central in a dental clinic, this project aims to reinforce the social and humane side of healthcare facilities, by proposing two distinct and opposite environments: the clinic space and the social space. The first is a rigorous, hygienic and professional space, mainly in white materials, that aspires to provide confidence and serenity to the patient. The second is a space for meeting, relaxing and comfort, a way to distance the patient from the clinical mindset.

The concept of spatial and functional duality was materialized through the introduction of a curved organic volume that runs through the entire space, and encloses a new interior space. This allows for a full / empty, dark / light and firm / relaxed interpretation. The void space around the internal volume functions as reception area and waiting room, while the volume itself houses all the medical facilities. To reinforce the duality between the two spaces, the outside of the organic volume is clad with mirrored mosaics that generate a multitude of light reflections framed by a dark background, resulting in an unexpected and sophisticated environment.