Santiago Ydañez Museum Puente de Génave, Spain

Client -
Location Puente de Génave, Spain
Project 2010
Construction -
Construction Area 5.120m2

As an analogy to the religious theme, very present in the artist’s work, we realized that a museum program largely related to a temple, in the sense that both look inward. Both abstain, by definition, from horizontal spans opening up to the observer, favouring the entry of overhead daylight. The museum, in this sense, is intended to function almost as a secular temple in which the works are the images exposed.

Underlying our proposal is the use of a duality between opposites (buried / surface, shadow / light, closed / open) that values each of the parties and clarifies the whole. Thus, the project assumes a strong gesture: the bowels of the mountain open to present the visitor an opportunity to witness the art of Santiago Ydañez. To do this, as opposed to an open museum, interior space is created, shaped by two retaining walls that embrace the surrounding terrain and converge in a ritual dramatizing the entrance to the buried building.

The vast exhibition hall lies buried in the space of the whole, and access is performed through a route with different heights, corresponding to various levels of intimacy with the work, while the perception of nature, the sun and overhead light in relation to the visitor clarify his position in the bowels of the earth.