Palma Apartment Lisbon, Portugal

Client -
Location Lisbon, Portugal
Project 2010-2011
Construction 2011
Construction Area 180m2
Photography João Morgado - Architectural Photography

The main intention for the intervention in the Palma Apartment was the total restructuring of the existing space to create a more real, fluid and, above all, liveable space. The apartment was based on a common typology of the 80’s, where the spatial arrangement was based on partitioning the different areas of the house. Our proposal involves the fusion of some of these areas in order to create a new domestic experience that is more natural and less formal. With this in mind, the house was opened from one end to the other, forming a large open space that encompasses the service, social and entrance areas of the apartment. To reinforce the existence of this common space, the fireplace is placed strategically as a unifying core of the living space, visually perceptible throughout its entirety.

In contrast to this spatial extent is a dynamic set of sliding doors that are hidden and, when closed, adjust the public and private domains of activities according to the client’s needs. Through the existence of these sliding walls, support is provided for the usual daily household changes in the experience of the contemporary user. In addition, the entire area of the bedrooms has a relatively conventional segmentation that protects domestic intimacy. The proposed Palma Apartment conveys experiential spatial fluidity and spontaneity that are important for the inhabitant of today.