Care Implant Dentistry Sydney, Australia

Client Dr. Christopher Ho
Location Sydney, Australia
Project 2014
Construction 2014
Construction Area 402m2
Photography Fernando Guerra - FG+SG Architectural Photography

Nomimated for the Archdaily Building of the Year Award 2016 (Healthcare Category)

Winner of the Master Builders Association Award (Construction Category)

Winner of the IIDA Asia Pacific Interior Design Award 2015 (Healthcare category)

Shortlisted for the INSIDE Festival of Interiors Award (Healthcare Category)

The Care Implant Dentistry dental clinic occupies part of the ground floor of a commercial building located in one of Sydney’s most emblematic streets.

The clinic is organized into two distinct areas - one dedicated to general practice and the other to surgical procedures - which imply two reception areas with separate entrances. The articulation between both receptions is performed through a structure composed of suspended wooden blades, functionally separating these spaces while maintaining a visual connection, and continuity, between them, and, simultaneously, concealing the infrastructures that run along them. The remaining space happens around a central corridor that connects all of the clinic’s parts: examination rooms, surgery rooms, client areas and technical areas. In the centre, a transparent glass core volume allows natural light to penetrate into the space.

Since a functional program of this nature – where the clinical procedures executed imply strict technical guidelines – necessitates the creation of imminently functional, aseptic and neutral spaces, the project seeks to take advantage of this by placing emphasis on the elements that typically compose these health spaces, and conjugating them, so as to transform the clinic into a visually strong place.